Velvære og nydelse til salg


Bodil Højlund
Hans Bissenbakkers barbersalon og cigarudslag

Købmand Hansen sætter sig godt til rette i stolen. Skummet breder sig over hagen og den lange ragekniv tager et første strøg. Snakken går om løst og fast i lokalområdet og duften af barbersprit tilsat et strejf af cigar fylder lokalet.
Sådan kan man forestille sig sceneriet i barbersalonen i Søndergade 6 i Børkop. Barberer Hans Bissenbakker lod huset bygge i 1905 og indrettede her en barbersalon og en lejlighed til sig og sin familie: hustruen Ane og datteren Jenny. Velvære og nydelse var de varer, der forhandledes her i barbersalonen.Derfor udvidede Hans Bissenbakker hurtigt sin forretning med et lille cigarudsalg bag en skydedør. Så kunne de nybarberede kunder tage en cigar med hjem til formiddagskaffen og avislæsningen.Hans Bissenbakker var den første i Børkop, der anskaffede sig en bil. Det har uden tvivl givet prestige, men desværre førte den også til hans død. På vej til Silkeborg med familien overså han sin vigepligt i Pårupkrydset og blev torpederet af et par sagførere fra Viborg. Bissenbakker døde af sine kvæstelser, mens hustruen og datteren overlevede. Det var i 1927.Ane Bissenbakker førte butikken videre med en forpagter i salonen. Cigarafdelingen blev udvidet med papirvarer og da datteren Jenny overtog huset og forretningen i 1946 kom vin og øl også til at høre til varesortimentet. Jenny Bissenbakker (gift Frederiksen) fik en blodprop i 1963 og solgte derfor ejendommen til elektriker Søndergaard, hvis familie har ejet den siden.


Interiør fra Hans Bissenbakkers barbersalon, Søndergade 6, Børkop. Th: Hans Bissenbakker Tv: Barbersvend Svendsen Kunkel, der senere blev barbermester i København. Bag svenden: fru Ane K. Bissenbakker Barberdrengen er søn af sadelmager E. Andersen Bag ham står Anna Hansen, senere gift med tømrermester K. J. Christiansen.

Bissenbakkers forretning ca 1910 Søndergade 6
Hans Bissenbakkers cigar- og barberforretning ca 1910 Hans Bissenbakker ses i døren til sin kombinerede cigar- og barberforretning. Adressen er Søndergade 6. Huset rummer nu i stærkt ombygget form elinstallatør Søndergaards forretning.

20 H%20Bissenbakker%20kone%20Anne%20datter%20Jenny%201914
Familien Bissenbakker: faderen Hans, moderen Ane og datteren Jenny