På flugt fra tyskerne i Torp

Bodil Højlund

Af en modstandsmands erindringer

”En eftermiddag fik jeg besked om at samle en gruppe og sende den til Viuf for at sprænge nogle telefonledninger.”
Det er planteskoleejer Emanuel Johansen, der fortæller om sin tid som modstandsmand under den tyske besættelse af Danmark 1940-45.

”Jeg gav gruppen ordre til at ringe mig op, så snart de havde udført opgaven, men jeg hørte aldrig fra dem. Nå, så måtte jeg jo sende en anden gruppe, så jeg cyklede til Brejning for at få fat på nogen. Men ud for Peter Bjerres gård blev jeg stoppet af tyske soldater. Jeg havde både en pistol og en notesbog med navne i lommen, så det smed jeg ind i hegnet. Jeg fik så hænderne bundet på ryggen og blev sat op på sådan en slags prærievogn.
Der var en vagt med maskinpistol og en anden med gevær. I Pjedsted fik vi to andre fanger med. Jeg kunne forstå, at vi skulle til Kolding over Taulov. I Torp, lige før Taulov, slår vejen et skarpt sving lige der, hvor der er en lille skov. Her hopper jeg af, tænkte jeg. Og som tænkt så gjort. Tyskerne fulgte ikke efter mig. De havde jo de andre fanger at passe på. De nøjedes med at skyde, men jeg løb i zigzag og undgik at blive ramt.
Jeg boede i den skov i nogle dage. Sulten holdt jeg fra døren ved at spise roer fra en nærliggende kule. Lidt læ og varme fik jeg ved at bygge en hytte. Det var i januar måned, så det var en kold oplevelse. Efter nogle dage gik jeg hjem og i de næste par måneder gik jeg under jorden.”

(Fra interview med Emanuel Johansen 12/4 1985)