Munkebjergs Moses

Vigand Rasmussen

Æslerne “Moses”

Hotel Munkebjerg er nok det hotel i Danmark, der har haft de mest eksotiske transportmidler tilknyttet. En rullende trappe, egen holdeplads ved jernbanen, egen anløbsbro til passagerskibe, ja selv en svævebane var der planer om.
Men når dampskibet lagde til, var der et lille problem med gæsternes bagage, da den lange trappe op til hotellet truede.
Hotellets stifter og ejer, Ole Nielsen, var en initiativrig mand, der bl.a. lod hotellets vægge udsmykke med malerier af datidens kendte kunstnere som Otto Bache og Godfred Christensen.
Ole Nielsen løste bagageproblemet på en noget utraditionel måde ved at købe et nydeligt lille æsel, der sammen med hotelkarlen Søren vandrede ned til anløbsbroen, når fjordbåden kom dampende. Så blev gæsternes bagage læsset på æslets tværsadel, hvorefter æslet bevægede sig op i højderne med ’en pudsig, filosofisk værdighed’, som Vejle Amts Folkeblads Aksel Rude skrev i 1960.
Det værdige æsel fik navnet ’Moses’ efter en anden kendt bjergvandrer, og ’Moses’ blev hurtigt en stor turistattraktion, så det første æsel fik tre afløsere, der også alle hed ’Moses.’