Munkebjergs rullende trappe

Vigand Rasmussen

Den rullende trappe ved Munkebjerg


Indtil 1933 var der ved Hotel Munkebjerg en trappe fra fjorden op til hotellet. Den var på 218 trin, men i 1932 fik hotellet en ny forpagter, restauratør Fritz Poulsen fra Hotel Royal og ’Lyon’ i Vejle.
Poulsen havde set trappen på den nordjyske udstilling i Ålborg, hvor den havde vakt stor opsigt. Her transporterede den udstillingsgæster fra udstillingsområdet op til Ålborgtårnet og byens skydepavillon.
Poulsen købte trappen for 5.000 kroner og transporten til Vejle og Munkebjerg foregik med et særtog, hvor trappen lå på to vogne. Ved ankomsten måtte firmaet Thomas B. Thrige forlænge trappen, så den kunne nå op over skråningen. Derved blev den Danmarks længste rullende trappe på 700 trin, og etableringsudgifterne løb op i ca. 37.000 kroner.
Billetprisen var 10 øre for børn og 25 øre for voksne. Under krigen stod trappen stille, og folk måtte gå op til hotellet. Efter krigen kom der igen gang i trappen, hvis mekaniske konstruktion var ganske enkel: som en cykel med to tandhjul og en kæde. Om vinteren var den beskyttet af et trætag. I midten af 1950’erne blev trappen totalt fornyet, og billetprisen var efterhånden steget til 25 og 50 øre.
Da trappen i maj 1964 fortalte sine erindringer til Aktuelt var ungdomsoprøret i gang: ’Disse cowboyklædte unge, der gnasker tyggegummi og synger popmelodier, er meget sprælske… jeg kunne nu godt tænke mig at fortsætte min rullen næste sommer – om ikke andet så for at se, hvorledes Beatles-modens afløser bliver..’
Men trappens rulle blev indstillet i 1965 i forbindelse med opførelsen af det nye mondæne hotel, hvor adgangen fra fjordsiden blev gjort lettere ved anlæggelsen af en sand serpentinervej op over bakkeskråningen. Trappen var nu overflødig, og en overgang var der tanker fremme om, at den skulle til Vejle Zoologiske Have ved Himmelpind. Det blev ikke til noget, og i maj 1966 blev trappen solgt til produkthandler J. Iversen, Vejle som skrot – til restauratør Fritz Poulsens store beklagelse: ’det var trappen, der trak turisterne til og gjorde Munkebjerg til et kendt sted, derfor kan jeg ikke forstå, at man nu vil kasserer den. Mange vil savne den..’ udtalte Poulsen, der i sin tid havde skaffet trappen til Munkebjerg.