Børnenes vel

Vigand Rasmussen


Da Hvidbjerg- Høll området i tiden omkring 1. verdenskrig begyndte at tiltrække feriegæster eller lystrejsende, var der folk, som mente, at der burde være traktørsteder.

En af dem var Theodor O. Folmer fra Hølsgaarde Kro. Han købte i 1914 et stykke jord på Hvidbjerg Fladstrand. Her skulle opføres en afholdsrestaurant, så han søgte og fik bevilling til ”Beværtning uden Udskænkning af stærke Drikke fra en Pavillon…”

Bevillingen kom den 23. juli 1914, og et par år senere byggede han pavillonen. Folmer satte en bestyrer på, men trods det at der både var bygget restauration og rejsestald, så gik bestyreren fallit, og hans ting blev solgt ved en auktion.

Der vides ikke meget om årene herefter, men i 1923 købte selskabet ’Børnenes Vel’ i Vejle afholdshotellet og indrettede det som feriekoloni for Vejle – børn, der på grund af sygdom, fattigdom eller andet trængte til at komme en tur ud i den friske luft og blive fodret godt af.

Lærer H. P. Dons fra Nyboesgades Skole var bestyrer frem til 1939, og her er lidt om dagligdagen i Dons’ tid:

Kl. 7 blev børnene vækket.
Kl. 8 var der morgenmad med havregrød og en kop sødmælk. Derefter en kop kaffe og en skive sigtebrød. Så fulgte formiddagens arbejdsopgaver i form af opvask, kartoffelskrælning, rengøring og hentning af brændsel.

Så var der tid til leg til kl. 10, hvor undervisningen begyndte.

Kl. 12. Middagsmad, som bestod af kød eller fisk med kartofler og sovs. Derefter søbemad ad libitum i form af sødsuppe og/eller kærnemælksvælling.

Efter indtagelsen af det solide måltid var der 45 minutters tvungen hvile.

Kl. 15 fik man en kop kakao med en skive brød.

Kl. 18 var der aftensmad med rugbrød med pålæg plus en skive franskbrød og en kop te. Dertil kom, hvad man ville have af rugbrød med fedt.

Så blev der spillet rundbold, inden det var sengetid kl. 20.30.

Her en række billeder fotograferet af Olaf Aastrup, lærer på Nyboesgades Skole.

Øverste foto viser lærerinde Metha Petersen undervise i 1936.

Udkig fra klitten og t.h. undervisning ude ved Høll. Lærer er også her Metha. 1936.

Landmålerøvelser på Klitten, ant. 1936.


Flaget hejses. Med ryggen til står lærer Olaf Aastrup.

Fra 1965 var det Dons’ senere kollega fra Nyboesgades Skole, Erik Møgeltoft Poulsen, der stod i spidsen for Børnenes Vel. Små 20 år senere var bygningen og dens indretning ved at være slidt ned, hvilket Poulsen i skriftlig form fortalte socialforvaltningen i 1974, dog uden at få svar. Fire år efter var der stadig intet sket, hvorefter Vejle Amts Folkeblad i skikkelse af journalist Jens Ancker gik ind i sagen og besøgte feriekolonien. Det gav genlyd – helt over til Aktuelt i København. Så blev politikerne i Vejle vrede, men faldt ned igen, da amtslægen gav Poulsen ret. Derefter blev forholdene forbedrede – til Poulsens glæde.

Børnenes Vel eksisterer stadig i bedste velgående, og ligger på Folmersvej 13, Matr 39k.