de store udvandringsår

fra sellerup til san francisko bay

Sven Wiggers-Jeppesen

Peder Christiansen blev født 1854 i Sellerup, og rejste 1875 til USA. Han vendte hjem i 1879 for at blive gift med Karen Christine Andersen(født 1859).
De rejste sammen til USA hvor de ankom i 1879. De bosatte sig i Californien i Mendocino County, først i Iversens Landing, Senere Cuffy's Cove, senere Ponte Arena. Alle beliggende ved San Francisko Bay i den østlige ende.
Her i Danmark var det hårde tider for små landbrug sidst i 1800-tallet. Selvom Karens far havde bygget et lille hus til dem, havde de mere lyst til at prøve lykken som nybyggere i USA. Karens bror Hans Peter var også rejst derover. Deres lille hus bliver senere bortforpagtet til Trine Knudsen, bedre kendt som Torntrine.

Vi ved ikke så meget om hvordan de ernærede sig, men på en vælgerliste fra 1896 er Peder noteret som smed.(Blacksmith).
Ifølge 1920 folketællingen er de flyttet til Alameda County, Eden Township. Peder er nu tømrer og ansat ved Salt Co. San Francisco Bay var med lavvandede marsk-områder og betydeligt tidevand meget velegnet til saltudvinding ved fordampning af havvand. Der voksede en betydelig industri op, og her fandt familien Christiansen deres udkomme efter 1900. Der var et stort antal firmaer til at begynde med, men efterhånden opkøbtes de fleste og omkring 1920 var der kun få, men meget store firmaer. I folketællingen er kun angivet Salt Co. som arbejdsgiver, muligvis fordi han har været ansat hos det største og mest betydende firma i området.
From Thompson & West, Official and Historical Atlas Map of Alameda County, California (Oakland, 1878)

I tiden omkring århundredskiftet var saltproduktion ved fordampning en vigtig industri i San Francisko-området.
Som tømrer er der en del arbejdsområder bl.a. disse vinddrevne pumper:

         

Parret fik 11 børn hvoraf de tre ikke blev ret gamle. De første to blev henholdsvis et og tre år gamle og døde begge i 1883. De unge forældre har haft brug for at have en stærk tro, og det havde de. Det ses i brevet fra 1897 til svogeren: (klik for større udgave)


Peder døde i 1928 71 år gammel, Karen i 1932 71 år gammel, og de er begravet i Bridgeport, Mendocino County, California.

Et stamtræ fundet på Ancestry.com viser at de har en stor efterslægt i nutidens USA.